Regenboogvlag in Gilze en Rijen op aandringen van VVD-fractie

Op de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie op 17 mei jl. stelde de VVD Gilze en Rijen vragen over homo-acceptatie in de Gemeente Gilze en Rijen. Onlangs ontvingen wij de antwoorden. Onze suggestie om op Coming-out dag (11 oktober) de regenboogvlag te hijsen bij het Gemeentehuis is overgenomen.

Raadslid David Vermorken: “Homo-acceptatie staat onder druk. Het is daarom positief dat ook in Gilze en Rijen de regenboogvlag op Coming-out dag gehesen wordt. Coming-out dag staat symbool voor het principe dat in Nederland iedereen gelijk behandeld moet worden, ongeacht iemands geaardheid. In veel gemeenten wordt hier aandacht aan besteedt, bijvoorbeeld door de regenboogvlag te hijsen bij het Gemeentehuis als teken dat iedere inwoner van de gemeente, ongeacht geaardheid, volop deel uitmaakt van onze samenleving. Gilze en Rijen sluit zich daarmee aan bij deze gemeenten. De regenboogvlag is immers uitgegroeid tot een internationaal symbool van tolerantie. Het is daarmee een sterk signaal wanneer dat deze vlag voor tolerantie zichtbaar wordt bij het Gemeentehuis in Rijen.”

Incidenten

Het aantal geregistreerde discriminatie-incidenten in de regio Zeeland en West-Brabant is in 2015 toegenomen met een derde. De stijging is bijna geheel toe te schrijven aan de toename van het aantal discriminatie-incidenten gericht op de LHBT-groep (Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel en Transgender). Daarmee komt de discriminatie van LHBT’s in de politieregio vaker in registraties voor dan discriminatie op grond van ras, dat landelijk al jaren de meest geregistreerde discriminatiegrond is. In Gilze en Rijen zijn vier meldingen uit 2015 bekend. Raadslid David Vermorken: “Het is goed dat het college verder onderzoek gaat doen naar de meldingen die gedaan zijn. Elk geval van discriminatie is er één te veel.”