VVD stelt vragen over taaleis bijstand

Sinds dit jaar moeten mensen die een bijstandsuitkering krijgen voldoen aan de taaleis. De VVD Gilze en Rijen vindt de taaleis belangrijk, omdat het spreken van Nederlands enorm belangrijk is om volwaardig mee te kunnen doen in onze samenleving. Vooral bij het vinden van werk is dat belangrijk. Wat de VVD betreft moet de uitvoering van deze wet dus hoog op de agenda staan in Gilze en Rijen.

In het recente NOS-bericht ‘Gemeenten nog niet streng met taalregels voor bijstand’  staat te lezen dat gemeenten nog niet erg opschieten met het uitvoeren van de taalregels in de bijstand. Wij zijn zeer benieuwd naar de situatie in Gilze en Rijen. 


Raadslid David Vermorken heeft daarom de volgende vragen gesteld:

1. Is het college op de hoogte van het artikel ‘Gemeenten nog niet streng met taalregels voor bijstand’?


2. Van hoeveel nieuwkomers in de bijstand is in onze gemeente het taalniveau getest? Wat zijn daarvan de uitkomsten? Tot welke maatregelen heeft dit geleid of welke maatregelen zijn in voorbereiding? 


Vanaf 1 juli moet de gemeente ook mensen die al langer in de bijstand zitten controleren op het taalniveau. 


3. In hoeverre geeft u uitvoering aan deze wettelijke plicht? Van hoeveel personen in de bijstand is in onze gemeente het taalniveau getest? Wat zijn daarvan de uitkomsten? Tot welke maatregelen heeft dit geleid of welke maatregelen zijn in voorbereiding?