Zorgen over vrijwillige brandweer

In BN De Stem van zaterdag 3 september 2016 stond een artikel onder de kop “Het gaat nog eens gruwelijk mis”. In dit artikel worden zorgen geuit over de beschikbaarheid van vrijwillige brandweerleden om tijdig op voldoende sterkte ter plekke te zijn voor spoedeisende meldingen. De VVD Gilze en Rijen heeft veel respect en waardering voor alle vrijwillige brandweermensen die de posten in onze gemeente bemensen. In het artikel wordt echter het beeld geschetst dat het rommelt in Midden- en West Brabant als het gaat om de inzetbaarheid van de brandweer.

Raadslid David Vermorken heeft daarom de volgende vragen aan het college van B&W gesteld:

1. Is het college op de hoogte van het artikel ‘Het gaat nog een keer gruwelijk mis”? 

2. In het artikel wordt als probleem geschetst dat het regelmatig voorkomt dat er niet op tijd voldoende mensen aanwezig zijn om op normale sterkte uit te rukken. Hoe vaak is dit voorgekomen bij incidenten in onze gemeente in 2014, 2015 en dit jaar?

3. Een oorzaak voor het niet op tijd voldoende mensen aanwezig hebben om op normale sterkte uit te rukken, zou zijn gelegen in het feit dat mensen verder weg werken dan eerder het geval is.  In hoeverre is dit een probleem voor de posten in onze gemeenten?

4. Ook als werkgever kan de gemeente een rol spelen. Wat is het beleid van de ABG-organisatie om brandweervrijwilligers die in dienst zijn bij deze organisatie, beschikbaar te maken voor inzetten tijdens werktijd zodat aan de normen voldaan kan worden?

In het artikel staat ook de volgende passage: 

“Diverse collega's delen die mening, zelfs bij de vrijwillige brandweer. Ze vertellen dat de leiding van de Brandweer Midden- en West-Brabant de problemen onder de helm houdt. Dat die ontkent dat vrijwilligerskorpsen te vaak onderbezet zijn en er met kunstgrepen voor zorgt dat cijfers positief blijven. Ze doelen onder meer op de bezetting bij een melding. Er worden proeven gedaan met het uitrukken met vier man op een tankautopspuit in plaats van de ooit vereiste zes mensen.”

5. Herkent u zich in dit beeld?  Zo ja, wat gaat u er aan doen om in de Veiligheidsregio te zorgen voor een open cultuur? Zo nee, waarom herkent u zich niet in dit beeld?