VVD Gilze en Rijen wil lokaal referendum invoeren

Wat de VVD Gilze en Rijen betreft moeten inwoners vaker dan eens in de vier jaar hun mening kunnen geven. VVD-raadslid David Vermorken: “Dat kan door deel te nemen aan klankbordgroepen, enquêtes en inspraakrondes. Maar er zijn meer manieren waarop dat kan. Wij zijn van mening dat ook in Gilze en Rijen het referendum van toegevoegde waarde kan zijn. Daarom hebben wij als VVD het initiatief genomen om ook in Gilze en Rijen een lokaal referendum in te voeren.”

Als het voorstel van de VVD Gilze en Rijen wordt aangenomen, kunnen inwoners uit Gilze en Rijen handtekeningen inzamelen om een bepaald besluit op te schorten. Dit heet een inleidend verzoek. Raadslid David Vermorken: “Als er voldoende handtekeningen opgehaald worden om een besluit op te schorten, moet de gemeenteraad wachten met het nemen van een besluit. Er is dan ruimte voor alle inwoners van Gilze en Rijen om het verzoek tot het houden van een referendum te ondertekenen. Als voldoende mensen dit doen, komt er een referendum.”

Een referendum kan niet over alle onderwerpen gehouden worden. “Het gaat om belangrijke besluiten die grote impact hebben. Mocht men in de toekomst bijvoorbeeld besluiten het Gemeentehuis te willen verkopen of verplaatsen, dan zou dat een onderwerp zijn waarover een referendum kan plaatsvinden”, zegt David Vermorken. “Maar besluiten waarvoor al bezwaarprocedures geregeld zijn, zoals voor een bestemmingsplan, mogen van de wet geen onderwerp zijn van een referendum.”

VVD-raadslid David Vermorken ziet het referendum als een noodstop. “Inwoners mogen nu eens in de vier jaar naar de stembus om de gemeenteraad te kiezen. Maar als in de tussentijd er besluiten genomen worden waar inwoners het echt niet mee eens zijn, moeten ze daar hun mening over kunnen geven. Zie het als een noodrem in de trein. In principe hoop je deze niet te hoeven gebruiken. Als het misgaat, wil je wel dat de noodrem aanwezig is.”

De raadscommissie Middelen spreekt op maandag 17 oktober over het VVD-voorstel. Het hele voorstel is hieronder te vinden.