VVD wil betere onderwijshuisvesting Vijf Eiken en BvM

Op 1 februari sprak de raadscommissie Samenleving mede op ons verzoek praten over de huisvesting van basisscholen De Vijf Eiken en BvM in Rijen. In voorbereiding daarop heeft de VVD-fractie gesproken met deze scholen. Raadslid David Vermorken: “Duidelijk is er te weinig lokalen zijn bij de Vijf Eiken. Daarom moeten er nu ook twee klassen ergens anders gehuisvest worden. Dit is geen ideale oplossing. En volgend schooljaar wordt het lokalentekort misschien nog groter. En de BvM heeft dringend onderhoud nodig.”

© Jacomijn Dijkers

In de gesprekken die we gevoerd hebben, is ons duidelijk geworden dat de aannames waarmee bepaald wordt hoeveel lokalen elke school mag hebben, niet werken. David Vermorken daarover: “Onder andere de verplaatsing van De Kring naar de andere kant van Rijen zorgt er voor dat meer ouders uit Rijen-West hun kinderen op De Vijf Eiken willen aanmelden. Maar het huidige schoolgebouw is niet berekend op die grotere aantallen. En de vrije keuze van ouders voor een basisschool voor hun kinderen is niet voor niets een belangrijk grondrecht. Het is eigenlijk belachelijk dat we vinden dat gymzalen maximaal 750 meter van een school mogen liggen, maar dat als een school extra lokalen nodig heeft, deze afstand ineens 2000 meter is.” 

Daarnaast heeft de VVD om aandacht gevraagd voor het onderhoud van de Burgemeester van Mierloschool. De bouwkundige staat van bijvoorbeeld de ramen en kozijnen is onvoldoende. Raadslid David Vermorken: “Na een mindere periode gaat het nu weer beter met de BvM. Maar het schoolgebouw heeft dringend behoefte aan noodzakelijk onderhoud. Dat is ook nodig om voor de BvM een goede toekomst mogelijk te maken. Daarmee blijft er ook keuze voor ouders die hun kinderen in Rijen-West naar school willen doen.