Update: geluidscontouren over onze vier dorpen?

“Verstopt” in een bijlage bij een raadsvoorstel over een bestemmingsplan voor de zorgappartementen bij Van de Valk, worden ineens de concept-geluidscontouren over een behoorlijk deel van het dorp Gilze gelegd. Bij de VVD-fractie leefde daardoor meteen de vraag wat dat doet met de leefbaarheid van Gilze? En hoe worden de concept-contouren over de andere dorpen getrokken? Hoeveel meer overlast krijgen onze vier dorpen? Eerder dienden we daar vragen over in, maar die zijn maar gedeeltelijk beantwoord. De VVD Gilze en Rijen heeft in de raad van 3 april een amendement ingediend om het rapport met de concept-contouren niet te accepteren.

Raadslid David Vermorken daarover: “De gemeente Gilze en Rijen heeft steeds gezegd dat een nieuw luchthavenbesluit moet zorgen voor minder vliegbewegingen, niet voor meer. En dat daarom ook de geluidszones kleiner moeten worden. Het NLR-rapport staat haaks op die inzet. Als we nu als gemeente dit rapport als onderbouwing van ons ruimtelijk beleid gaan gebruiken, dan wekken we bij Defensie het vertrouwen dat de gemeente het accepteert dat er meer gevlogen wordt. En die vliegbewegingen komen dan ook nog eens over een groter deel van onze vier dorpen. Een totaal verkeerd signaal. Dat moeten we niet doen.”


Helaas steunden de coalitiepartijen CDA, Kern75 en Gemeentebelang ons amendement niet. Wel steunde de gehele raad, en wij dus ook, een motie die de wens uitsprak om de contouren niet over de dorpen te leggen. Wat de gevolgen echter zijn van het indienen van het NLR rapport in een procedure bij de Raad van State, zal de komende tijd moeten blijven.