Meer groen bij nieuwbouw locatie Marechausseekazerne

Onlangs heeft Woonstichting Leijstromen een plan ingediend voor een nieuwe invulling van de locatie Marechaussee kazerne aan de van Oldenbarneveldtlaan. Leystromen wil op deze locatie 13 sociale woningen bouwen. Daarvoor is een wijziging van het huidige bestemmingsplan noodzakelijk. Binnenkort wordt dit bestemmingsplan voorgelegd aan de gemeenteraad. De bewoners van het aangrenzende Wethouder Noijhof zijn in de voorbereiding van dit plan geïnformeerd. Deze bewoners zijn geen voorstander van de voorgestelde inrichting van het terrein. Ze vrezen dat het grote aantal woningen ten koste gaat van hun woongenot en het groene karakter van de wijk.

Het woongenot komt in gevaar omdat de nieuwe woningen erg dicht bij de perceelgrenzen van de huidige woningen aan de Wethouder Noijhof gepland zijn. Dit leidt tot  minder zonlicht in hun tuinen en ook tot minder privacy. Daarnaast vervalt het groene karakter van dit perceel, omdat het bijna helemaal volgebouwd zou worden. Dit is een aantasting van het groene karakter van de wijk. 

De politieke partijen hebben in de raadscommissie het voorgenomen collegebesluit besproken. De VVD Gilze en Rijen vindt het herinrichtingsplan onacceptabel en deelt de bezwaren van de inwoners. Dat hebben we ook tijdens een avond met de bewoners van het Wethouder Noijhof aangegeven..  Naar aanleiding daarvan hebben we hier in de commissie Ruimte van 18 april vragen over gesteld . Wethouder Starreveld sprak van trots over dit inbreidingsplan en vindt het een goede ruimtelijke inrichting. Ook al gaat dit ten koste van het groene karakter van de locatie. 

Deze uitspraken van wethouder Starreveld verbazen de VVD Gilze en Rijen in hoge mate. Want op steenworp afstand vanaf deze locatie ligt ook een voorontwerp bestemmingsplan van de locatie Kinderdagverblijf (Statenlaan 105) ten behoeve van het realiseren van drie woningen. Hier is het behouden van het groene karakter wel een belangrijk rondvoorwaarde.  Als VVD Gilze en Rijen staan we echter een logisch en consequent ruimtelijk beleid voor.

VVD wil een creatieve indeling van sociale woningbouw waarbij recht wordt gedaan aan het groene karakter van de omgeving en de privacy van de omwonenden zoveel mogelijk gewaarborgd is.