Algemene Beschouwingen 2018: “Stop met ondergrondse containers en ga praten”

De VVD Gilze en Rijen heeft tijdens de behandeling van de begroting 2018 gepleit om te stoppen met het invoeren van ondergrondse afvalcontainers en eerst met de inwoners te gaan praten. Fractievoorzitter David Vermorken: “Als VVD Gilze en Rijen hebben wij vanaf het begin steeds gezegd dat draagvlak juist bij het inzamelen van afval belangrijk is. We willen namelijk allemaal dat er minder restafval aangeboden wordt. En dat vraagt ook om een gedragsverandering van onze inwoners. Maar die krijg je niet door per se je door zin te willen drukken als gemeente.”

De VVD Gilze en Rijen heeft  tijdens de behandeling van de  begroting 2018 gepleit om te stoppen met het invoeren van ondergrondse afvalcontainers en eerst met de inwoners te gaan praten. Fractievoorzitter David Vermorken: “Als VVD Gilze en Rijen hebben wij vanaf het begin steeds gezegd dat draagvlak juist bij het inzamelen van afval belangrijk is. We willen namelijk allemaal dat er minder restafval aangeboden wordt. En dat vraagt ook om een gedragsverandering van onze inwoners. Maar die krijg je niet door per se je door zin te willen als gemeente.” 

“Draagvlak en gedragsverandering krijg je in onze ogen door samen met inwoners te kijken naar de mogelijkheden. Door met elkaar open het gesprek aan te gaan. Door daadwerkelijk te luisteren. Maar het is niet te laat om te luisteren. Het is niet te laat om tegen de inwoners te zeggen: jullie hebben gelijk, we hadden jullie beter moeten betrekken bij onze ambities en samen met jullie aan een oplossing moeten werken. Het is niet te laat om meer tijd te nemen, zodat er goede oplossingen gezocht kunnen worden voor alle hoogbouw en kwetsbare inwoners in onze gemeente.”

De VVD heeft een motie ingediend om een pas op de plaats te maken en eerst met de inwoners te gaan spreken want zodra de aanbesteding is geslaagd en de ondergrondse containers zijn aangeschaft  is het terugdraaien van omgekeerd inzamelen niet meer mogelijk.

Tijdens de begrotingsbehandeling heeft de VVD ook aandacht gevraagd voor het aanlegen van het 30 km/uur gebied in Rijen Noordwest, voor het bestrijden van overlast, en voor de centrumplannen in Gilze en Rijen. Ook stelde de VVD Gilze en Rijen voor om in 2019 te beginnen met het afbouwen van de hondenbelasting. 

Het hele betoog kunt u hieronder teruglezen.

Heeft u nog vragen of opmerkingen, neem vooral contact met ons op! Fractievoorzitter en lijsttrekker David Vermorken is bereikbaar op 06-14317402 of via mail@davidvermorken.nl en raadslid Hans Rutten op 06-22956693 of via hansrutten59@ziggo.nl