VVD waarschuwt college bij Algemene Beschouwingen

Woensdag 29 oktober heeft de VVD Gilze en Rijen zich zeer kritisch opgesteld tijdens de behandeling van de begroting 2015. Met de titel “samen nieuwe uitdagingen aangaan” presenteerde het college de begroting . In het voorwoord op de begroting pleitte wethouder financiën Rolph Dols, om in de komende tijd weloverwogen keuzes te maken. Een visie die wij als VVD Gilze en Rijen veel gevraagd hebben. Fractievoorzitter Hans Rutten: “Het is dan jammer dat we dit niet terug zien in het beleid van deze coalitie”.

Waar de coalitie aangeeft een sluitende begroting te hebben, plaatst de VVD daar grote vraagtekens bij. Want staat onze gemeente er wel zo goed voor als de coalitie beweert? De VVD fractie heeft grote vraagtekens daarbij. 

Fractievoorzitter Hans Rutten:“Aan de vooravond van de grote drie decentralisaties moet de raad nog duidelijke keuzes maken met financiële consequenties en dient er nog invulling gegeven te worden aan enkele Haagse bezuinigingen. Het college zegt dat er nog enkele besparingen gerealiseerd moeten worden om het weerstandsvermogen meerjarig op peil te houden, ook na 2016. Vooralsnog zijn voorbeelden van de besparingen niet in beeld. Het college rekent daarbij op meevallers, maar die zijn allesbehalve zeker. Daarmee presenteert de coalitie eigenlijk een meerjarenbegroting die eigenlijk helemaal niet zo sluitend is als het papier doet vermoeden.” 

Belastingverhoging 
Verder vindt de VVD een doorn in het oog dat de inwoners en ondernemers onjuist geïnformeerd worden over de OZB verhoging in 2015. Het college spreekt in het persbericht over een OZB verhoging van 1.9%. In de begroting heeft u het over 2,9 De feitelijke verhoging van de belasting op onroerende zaken is echter 2,95%, zo blijkt uit de antwoorden op de vragen van ons en andere fracties. Hans Rutten: “Het college moet transparant en betrouwbaar zijn, dus de juiste informatie geven. De VVD is al jarenlang zeer kritisch over het nut en vooral de noodzaak van een OZB-verhoging die hoger is dan de inflatie. Dit keer stemmen we echter in met deze kleine verhoging. Dit heeft meerdere redenen. Allereerst komt er heel veel onzekerheid op de gemeente af met de nieuwe taken op gebied van zorg, jeugd en werk. Ook is er voor projecten als de nieuwbouw van De Wildschut in Gilze meer geld nodig. Daarnaast is de verhoging zeer beperkt en nodig om in de toekomst grotere verhogingen te voorkomen.” 

Uiteraard houden wij als VVD Gilze en Rijen niet van lastenverhogingen. Daarom hebben we een motie ingediend die het college oproept met een plan van aanpak te komen om meerjarig de reserves van de gemeente op niveau te houden. In dat plan van aanpak mogen dan geen verdere belastingverhogingen voorkomen. Maatregelen moeten elders gezocht worden, bijvoorbeeld door minder snel alle lantaarnpalen te vervangen. 

Hoogst verbaasd waren we over de PvdA. Die haalde ons behoorlijk rechts in. Nadat ze jaren als collegepartij OZB verhoging van 10% en meer per jaar geaccepteerd en verdedigd te hebben, willen ze nu de OZB niet verhogen. “Wij kunnen niet meegaan met het voorstel van de PvdA” aldus Hans Rutten “want de PvdA wil geld halen uit de WMO om belastingen te verlagen. In plaats te besparen op LED-verlichting, kiest de PvdA er voor om te besparen op die inwoners die ondersteuning nodig hebben. Daarmee kiezen ze dus voor lantaarnpalen in plaats van rollators. Voor infrastructuur in plaats van voor mensen.” 

Veiligheid 
Veiligheid is ook belangrijk voor een goede woonomgeving. De aanrijtijden van ambulancevervoer blijven een probleemkindje. De prestaties zijn duidelijk verbeterd maar blijven onder de landelijke norm. VVD Gilze en Rijen vindt het vreemd dat voor 2015 geen concrete activiteit hiervoor is opgenomen om de landelijke norm wel te halen. Wij willen meer ambitie van het college. 

Uit de meldingen van het fietsmeldpunt blijkt het belang van het aanpakken van de Biestraat in Gilze. Wij zijn blij dat het college dit oppakt. Hetzelfde geldt ook voor het Raadshuisplein in Rijen. We moeten als Raad snel handelen. We pleiten er wederom voor om naast een gedegen onderzoek naar een duurzame oplossing ook als een tijdelijke oplossing te kiezen voor een éénrichtingsroute. 

Het proces verloopt wat ons betreft echt te traag. Hetzelfde geldt voor de onveilige situatie van de Constance Gerlingstraat-Stationsstraat. Hierover zwijgt het college. Terwijl in de memo over het Raadhuisplein het college deze onveiligheid herkent en erkent! Wij vragen het college ook dit levensgevaarlijke kruispunt aan te pakken! 

“Wethouder Starreveld, pak nu eens de krappe bochten rondom het Anna Frankplein aan. Vaak is het passen en meten met vrachtverkeer. Een doorn in het oog voor veel plaatselijke weggebruikers, zorgt voor verkeershinder. Dit traject met de Mary Zeldenrustlaan is een belangrijke ontsluitingsweg in Rijen, zorgt ervoor dat dit traject hierop is uitgerust.”aldus Hans Rutten. 

Wilhelminaplein Rijen 
Snelheid zit niet in het dossier centrumplan Wilheminaplein Oost in Rijen. Door de klankbordgroep waar alle belangrijke actoren in zitten is een duidelijk advies opgesteld in het voorjaar 2014 en nu gaat het college het huiswerk opnieuw doen. VVD is verbaasd dat wederom “open” gesprekken komen, uitgevoerd door een communicatiebureau, waarbij het advies van de klankbordgroep als onderlegger dient. Opnieuw inspraak terwijl dat met de klankbordgroep net naar tevredenheid is afgerond en er een gedegen en gedragen advies ligt. De VVD maakt de vertaalslag dat we het huiswerk weer gaan overdoen. Past het advies van de klankbordgroep niet in de visie van de coalitie? VVD pleit voor doorpakken op basis van het advies van de klankbordgroep en heeft hier een motie over ingediend. 

Op donderdag 6 november geeft het college antwoorden op onze verzoeken, de VVD fractie wacht met spanning af.