VVD Gilze en Rijen geeft gele kaart aan college voor financieel beleid

In de commissievergadering van maandag 21 januari heeft VVD-fractievoorzitter David Vermorken een spreekwoordelijke gele kaart gegeven aan het college van burgemeester en wethouders. Dit vanwege het financiële beleid, dat volgens de VVD niet degelijk is. Fractievoorzitter David Vermorken: “Tijdens de begrotingsbehandeling waarschuwden wij als VVD Gilze en Rijen al dat het college geen financieel degelijk beleid voert. De provincie Noord-Brabant, die toezicht houdt op de financiën van alle Brabantse gemeenten, heeft dit nu in een stevige brief aan de gemeenteraad bevestigd.”

Bodem in zicht

De spaarpotten die de gemeente Gilze en Rijen de afgelopen jaren heeft opgebouwd, zijn bijna leeg. David Vermorken: “De bodem van onze reserves is in zicht. En met alle plannen die er nog zijn, bijvoorbeeld de aanleg van de enorm belangrijke auto-te-gast-tunnel in Rijen, is er straks geen financiële ruimte meer om belangrijke zaken te betalen. Zo zitten de kosten voor het groot onderhoud van De Boodschap in Rijen, de renovatie van Achter de Tuintjes in Gilze, de extra kosten door uitstel van de nieuwbouw van basisschool De Wildschut in Gilze en de kosten voor een nieuwe sporthal-min op de locatie van De Margriethal in Rijen nog niet eens in de plannen. En ook voor duurzaamheid is nog geen uitvoeringsbudget beschikbaar, terwijl we ook op de jeugdzorg ruim een miljoen euro tekort komen.”


Geen belastingverhoging

De VVD Gilze en Rijen wil geen belastingverhoging. Fractievoorzitter David Vermorken: “De afvalstoffenheffing zal de komende jaren fors omhoog moeten door de kostenoverschrijdingen. Maar de inwoners van onze gemeente zijn geen geldboom waar de coalitie aan mag schudden om geld te vinden voor hun plannen.” De VVD is daarom blij dat er een kerntakendiscussie gevoerd gaat worden in onze gemeente. David Vermorken: “We moeten scherpe keuzes met elkaar durven maken. We roepen de coalitie dan ook op om te stoppen met het klakkeloos uitgeven van het geld van onze inwoners, maar om, samen met de VVD Gilze en Rijen, scherpe keuzes te maken. Alleen op die manier blijft Gilze en Rijen een betaalbare gemeente om in te wonen.”