Nu doorpakken voor een veilige Tilburgsebaan

Al ruim twee jaar wordt er door het college en de gemeenteraad gesproken over de aanpak van de Tilburgsebaan. Raadslid Hans Rutten: “De Tilburgsebaan is op het eerste gezicht een mooie uitvalsweg richting Tilburg met oude Amerikaanse Eiken. Maar als we goed kijken zien we dat er sprake is van onveilige fietspaden, een slecht wegdek en een aantasting van de riolering. En dat wordt allemaal veroorzaakt door de wortels van deze bomen. En ook dood hout en het omvallen van bomen levert een risico op voor de bewoners en gebruikers van de weg.”

Veel onderzoeken gedaan
Er zijn veel onderzoeken gedaan naar een oplossing voor de Tilburgsebaan waarbij de bomen zoveel mogelijk gespaard konden worden. Helaas bleek een oplossing met infiltratiekratten rondom de wortels van de bomen niet realistisch en financieel onhaalbaar. Hans Rutten: “Daarom heb ik in februari 2017 een amendement meegetekend om het college de opdracht te geven om snel onderhoud te plegen aan de fietspaden. Ook vroegen we daarbij om een oplossing voor de lange termijn die haalbaar, betaalbaar en veilig is voor alle weggebruikers en bewoners van de Tilburgsebaan.”


Pijn in het hart
Tijdens de bespreking van een nieuw voorstel in de commissie Ruimte van 22 januari jl. moest de VVD met pijn in het hart constateren dat het weghalen van de oude Amerikaanse Eiken de enige oplossing is die haalbaar, betaalbaar en veilig is. Hans Rutten: “Het plan om de oude bomen weg te halen en te zorgen voor de herplant van mooie nieuwe bomen wordt breed gedragen door de bewoners aan de Tilburgsebaan. Natuurlijk vertegenwoordigen de huidige bomen een economische waarde en heeft de Tilburgsebaan een karakteristieke uitstraling. Maar er moet ook gewoon een goede oplossing komen die weer jaren meekan. Het plan dat nu voorligt voldoet aan deze voorwaarden.” De VVD heeft wel aangedrongen op een snel uitvoeringsplan waarin duidelijkheid komt over de keuze voor nieuwe bomen en het beplantingsplan.