VVD Gilze en Rijen op de bres voor veiligheid

De VVD Gilze en Rijen sprong bij de behandeling van de Perspectiefnota 2016 op de bres voor de veiligheid in onze gemeente. De Perspectiefnota is de eerste vooruitblik naar de gemeentelijke plannen in 2016. Zo kwam de VVD onder meer met een amendement om het aantal BOA’s niet te verminderen en met een motie om de onveilige situaties op het Raadhuisplein in Rijen snel op te lossen.

Fractievoorzitter Hans Rutten: “De Perspectiefnota laat zien dat het college het nog moeilijk gaat krijgen om een sluitende begroting te presenteren. En dat zullen ze toch moeten doen. Want de VVD vindt dat we het moeten doen met het geld dat er is. Het is voor ons geen optie om bijvoorbeeld de lokale belastingen te verhogen. De gemeenteraad moet gewoon durven kiezen!”

Veiligheid handhaven

De VVD wil niet dat de BOA-capaciteit met 25% wordt teruggebracht. BOA’s zijn de Buitengewone Opsporingsambtenaren van onze gemeente die optreden tegen overlast in de straten en buurten. Hans Rutten daarover: “Het terugdringen van de BOA-capaciteit heeft een negatief effect op de veiligheid in onze straten en buurten. Dit terwijl uit de meest recente cijfers blijkt dat nog steeds te veel bewoners zich niet veilig voelen in hun buurt. Sterker nog: een klein maar aanzienlijk deel van onze mede-inwoners vermijdt zelfs bepaalde plekken in hun eigen buurt. Dat is voor de VVD Gilze en Rijen onacceptabel.” Helaas dacht de coalitie daar anders over, want ons amendement werd weggestemd.

Raadhuisplein

Ook verkeersveiligheid is voor de VVD altijd belangrijk. Zo vroegen we eerder al aandacht voor het gevaarlijke kruispunt Constance Gerlingsstraat – Stationsstraat. Bij de behandeling van de Perspectiefnota vroeg de VVD specifiek aandacht voor het Raadhuisplein. Ook hier wilde de coalitie de problemen niet aanpakken. Hans Rutten: “Er ligt een dik en duur rapport waaruit blijkt dat het Raadhuisplein op korte termijn veiliger te maken is. Te vaak voelt het Raadhuisplein voor fietsers nog als een Russische roulette: het gaat vaak goed, maar het is wachten tot er een ongeluk gebeurt. Dit college wil nog zeker twee jaar wachten voordat er actie ondernomen wordt. Wat de VVD betreft is het van belang om nu snel maatregelen te nemen. Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat eenrichtingsverkeer linksom de beste optie is qua verkeersveiligheid en ruimtelijke inrichting. Het Raadhuisplein wordt daar veiliger van. Wij hebben daarom een motie ingediend om deze aanpassing snel te realiseren. Want concrete maatregelen om de verkeersveiligheid te verbeteren verdragen geen uitstel!”