Lokale ondernemers

Lokale ondernemers zijn van cruciaal belang voor onze gemeente. Het MKB is de motor van onze lokale economie. Bedrijven zorgen voor goede werkgelegenheid en dit heeft een positieve uitwerking op het sociale en culturele leven. Ook bij de uitdagingen waar we met z’n allen voorstaan op het gebied van duurzaamheid, klimaat, werkgelegenheid en omgeving zijn bedrijven een onmisbare schakel.

Wij willen samen met de ondernemers zorgen voor een goed ondernemersklimaat, zodat bedrijven in onze gemeente blijven en nieuwe bedrijven zich hier vestigen. 

 Een aantrekkelijk centrum is zowel in Gilze als in Rijen hard nodig. We voltooien daarom de centrumplannen.

  •  In Gilze betekent dit dat de Jumbo naar het centrum verplaatst wordt. Maar we willen het gezondheidscentrum gewoon in de Flair houden.
  • In Rijen wordt het gat van Rijen eindelijk opgevuld door het centrum af te ronden. Met een bypass aan de oostzijde, zodat je bij evenementen niet door het halve dorp moet omrijden. Het Wilhelminaplein moet een groen plein zijn met ruimte voor terrassen, de markt en evenementen.
  • We zorgen voor een veilige weg als het nieuwe deel van het centrum gebouwd is. Want boodschappen doen moet veilig kunnen en er moeten voldoende parkeerplaatsen zijn.
  • We zijn kritisch op de kosten die we maken voor de twee dorpscentra, maar willen wel investeren in centra voor de komende vijftig jaar. We gaan voor een hoog kwaliteitsniveau!


Ondernemers weten zelf het beste hoe zij hun bedrijf willen runnen. We geven ondernemers de ruimte en stimuleren ze om in vrijheid te ondernemen. Daarom willen wij minder regels. 

Winkels mogen gewoon op zondag en in de avond open blijven. We zijn wel scherp op eventuele overlast die ontstaat als winkels ’s avonds laat nog open zijn.

We hebben in het inkoopbeleid van de ABG-gemeenten meer ruimte voor lokale ondernemers gemaakt. Nu is het aan de ondernemers om deze kansen aan te grijpen. 


Bedrijventerreinen zijn de thuisbasis van ondernemingen en daarmee het visitekaartje van de bedrijvigheid in onze gemeente.

Bedrijventerreinen dienen ondernemers uit te nodigen om zich in onze gemeente te vestigen en daarmee te zorgen voor hoogwaardige werkgelegenheid en zo onze lokale economie te ondersteunen.

We vernieuwen samen met de ondernemers bestaande bedrijventerreinen, zoals Broekakkers in Gilze en Haansberg in Rijen.

De ontwikkeling van de Spoorzone in Rijen biedt volop kansen om een impuls te geven aan de ontwikkeling van de Parallelweg en de daar gevestigde bedrijven. Het is aan de grondeigenaren om deze uitdaging op te pakken. 

We willen van het Aeroparc een innovatieve campus in het hart van Brabant maken.

Op bedrijventerrein Midden-Brabant Poort in Gilze ontwikkelen we  fase 2 voor de uitbreiding en vestiging van lokale en regionale MKB-bedrijven die hoogwaardige werkgelegenheid bieden.

We willen onderzoeken of het bedrijventerrein aan de Van Ghertstraat in Rijen (deels) ontwikkeld kan worden tot woningbouwlocatie.