Lokale ondernemers

Iedereen wil graag werken en genoeg geld verdienen voor een goed leven. Dat kan het best in een bloeiende economie. Onze lokale ondernemers zijn hierin onmisbaar. Het zijn deze ondernemers die investeren in nieuwe ideeën en innovatieve technieken. Als het goed gaat met de lokale ondernemers, dan gaat het goed met de gemeente. Zij zijn dé banenmotor van onze vier dorpen. Het is belangrijk dat ondernemers kunnen ondernemen in een veilige en aantrekkelijke omgeving. Ondernemers weten zelf het beste hoe zij hun bedrijf willen runnen. Dat hoeft de gemeente ze niet te vertellen. En dat gaan we dus ook niet doen. We geven ondernemers de ruimte om te doen wat ze het beste doen: ondernemen.

We werken met de ondernemers samen aan veilige bedrijventerreinen, bijvoorbeeld door cameratoezicht. Daarnaast werken we samen met ondernemers om te investeren in de kwaliteit van de bedrijventerreinen.

Een ambtelijke mogelijkmaker is eerste aanspreekpunt voor ondernemers en gaat actief op zoek naar ondernemers die zich in onze gemeente kunnen vestigen.

De uitstraling van het bedrijventerrein aan de Parallelweg in Rijen moet verbeterd worden. Het wordt goed bereikbaar, veilig en modern.

We vernieuwen samen met de ondernemers eerst bestaande bedrijventerreinen, voordat we bijvoorbeeld een nieuwe fase op Midden-Brabant Poort beginnen.

Op Midden-Brabant Poort komt beperkt ruimte voor specifieke detailhandel.

We willen onderzoeken of het bedrijventerrein aan de Van Ghertstraat in Rijen ontwikkeld kan worden tot woningbouwlocatie.

Ondernemers kunnen zelf heel goed bepalen wanneer hun winkel open of dicht gaat. Daar hebben ze geen gemeentebestuur voor nodig. Daarom mogen winkels gewoon op zondag open. We zijn wel scherp op eventuele overlast die ontstaat als winkels ’s avonds laat nog open zijn.

We verlengen de geldigheidsduur van vergunningen waar dat kan. Zo hoeft niet elke keer weer een nieuwe vergunning aangevraagd te worden.

Verder willen wij vergunningen waar mogelijk afschaffen, samenvoegen of vervangen door een meldingsplicht of algemene regels. 

We willen leren van andere gemeenten waar ze een vergunning snel verlenen, zodat ook de gemeente Gilze en Rijen vergunningen sneller gaat verlenen.

Ondernemers zijn afhankelijk van hun omzet en kunnen niet lang op hun geld wachten. De gemeente betaalt daarom rekeningen binnen dertig dagen. 

We gaan met de bezem door alle regels die we als gemeente stellen. Regels die overbodig, tegenstrijdig of nutteloos zijn schaffen we af. Hiervoor wordt één wethouder verantwoordelijk.