Klimaat en duurzaamheid

We vinden het belangrijk om zuinig om te gaan met energie en water en goed om te gaan met het milieu. We letten er daarbij wel op dat maatregelen die we nemen ook op de langere termijn effectief en betaalbaar zijn. Zo kunnen ook onze kinderen en kleinkinderen in een duurzame gemeente opgroeien en wonen. Voor ons staat centraal dat mensen in de zomer en winter fijn kunnen wonen. Uiteraard op een betaalbare manier. De VVD wil de klimaatdoelen halen. Daarbij hebben we ook oog voor de schaarse ruimte die nodig is voor wonen, natuur, landbouw en recreatie. We spannen ons daarom in om duurzame energieopwekking zo goed mogelijk in het landschap in te passen en zoveel mogelijk op plekken te organiseren waar de ruimtelijke impact beperkter is zoals langs snelwegen en op industrieterreinen.

Wij ondersteunen initiatieven die streven naar een CO2 neutrale gemeente in 2050 zoals afgesproken in het Klimaatakkoord van Parijs en het Nederlandse Klimaatakkoord 2019. 

Op voorhand sluiten we geen duurzame technologieën uit, zoals kernenergie. Biomassacentrales zijn geen duurzame technologie en sluiten we uit.

We maken voor onze gemeente haalbare plannen met realistische tussendoelen. 

We zetten ons in voor snelle procedures voor voortvarende uitvoering van projecten, zoals bijvoorbeeld projecten van de netbeheerder voor de noodzakelijke verzwaring van elektriciteitsnetten.

Uiteraard is de reductie van CO2 leidend. Isoleren van woningen met lage energielabels is de meest kosteneffectieve manier om dat te realiseren. We maken hierover prestatieafspraken met Leystromen.

De gemeente stimuleert initiatieven die bijdragen aan de energietransitie. We stellen eisen aan nieuwbouwprojecten, maar hebben ook vertrouwen in de innovatiekracht van onze burgers, ondernemers en Leystromen. We werken actief mee om goede initiatieven mogelijk te maken. Zo versnellen we de energietransitie en versterken tegelijkertijd de lokale economie.

Voor de wijken van de toekomst zetten we in op lokale warmtenetten (bijv. met geothermie) en alternatieven als groen gas (zonder houtige biomassa), (hybride) warmtepompen en waterstof. Hiervoor zoekt de gemeente samenwerking met andere gemeentes voor de benodigde infrastructuur.

Voor wijken waar nog geen definitieve keuze is gemaakt behouden we uiteraard het gasnetwerk, omdat innovatieve oplossingen zoals waterstof of groen gas in de toekomst een goede optie kunnen zijn.

Elektrisch rijden stimuleren we door actief mee te werken aan voldoende oplaadpunten zowel voor auto’s als fietsen.

De gemeente Gilze en Rijen gaat samen met ondernemers een plan uitvoeren om alle bedrijfsgebouwen (voor zover geschikt) te voorzien van zonnepanelen.