Scholen en leren

Onze kinderen gaan naar de Katholieke basisschool Sint Jozef, de Katholieke basisschool De Brakken, Jenaplan basisschool De Kring, Christelijke Basisschool De Vijf Eiken en Katholieke basisschool Burgemeester van Mierlo in Rijen, Openbare basisschool De Wilschut, de basisschool Prinsenbos en Basisschool De Bolster (OGO) in Gilze, Katholieke basisschool St. Anna in Molenschot of de KBS Drie Musketiers in Hulten.

De juffen, meesters en ondersteuners verdienen onze steun. Wij zorgen voor goede lokalen waar ze hun werk op een gezonde en stimulerende manier kunnen doen.

  • We hebben daarom de afgelopen 10 jaar veel geïnvesteerd in goede scholen. Hierdoor;
  • Heeft De Kring een nieuw gebouw met een nieuw schoolplein gekregen in De Vliegende Vennen.
  • Is De Brakken opnieuw gebouwd, met een mooi schoolplein, een mooie nieuwe gymzaal en een peuterspeelzaal.
  • Krijgt De Burgemeester van Mierloschool een grote renovatie en een nieuw schoolplein dat samen met de kinderen en de buurt vormgegeven is.
  • Is er nieuwbouw gekomen voor De Wildschut in Gilze.
  • Is de Prinsenbosschool vernieuwd.
  • Heeft De Vijf Eikenschool extra lokalen gekregen.
  • Hiermee zijn alle schoolgebouwen toekomstbestendig en hebben we de komende jaren voldoende lokalen.

Naar school gaan is belangrijk. We handhaven de leerplicht daarom actief om onderwijsachterstanden te voorkomen.

Wij willen dat er goede mogelijkheden zijn om je kind veilig met de fiets of lopend af te zetten bij school.

De eerste taak van een school is zorgen voor goed onderwijs. Maar daarnaast is de school ook een sociale ontmoetingsplaats. Daarom is er ruimte voor muziek, sport en cultuur. We stimuleren dat via de Brede School.

De school is een veilige plek waar kinderen zich thuis voelen. Scholen hebben een belangrijke signaalfunctie als ze merken dat de gezondheid van het kind in gevaar komt, bijvoorbeeld door huiselijk geweld. We zorgen dat de scholen hiervoor één contactpersoon hebben bij het sociaal team.

Nederlands spreken is een voorwaarde om succesvol mee te kunnen doen. Een taal leren doe je het makkelijkst als je jong bent. We zetten ons in om taalachterstanden bij jonge kinderen weg te werken. Dat begint al op de peuterspeelzaal of kinderdagverblijven.

Leerlingen gaan zoveel mogelijk op eigen kracht naar school. Als dat niet lukt, bieden we leerlingen ondersteuning om zelfstandig naar school te gaan. Alleen als het echt niet anders kan, zorgen we voor leerlingenvervoer.

Bewegen is belangrijk. Daarom investeren we volop in goede sportlocaties met onder andere de renovatie van sporthal Achter de Tuintjes in Gilze en de nieuwbouw van De Margriethal in Rijen.  De scholen kunnen hier ook volop gebruik van maken. 

Met inzet van onze buursportcoaches bieden we alle kinderen twee uur professioneel bewegingsonderwijs per week. De scholen betalen hier uiteraard aan mee.