Degelijk financieel beleid

Wij voeren een degelijk financieel beleid. We zijn voor minder en lagere belastingen voor inwoners en ondernemingen. Belastinggeld wordt verdiend door onze ondernemers en inwoners. Iedere euro die de gemeente uitgeeft is door de hardwerkende inwoners, bezoekers en ondernemers van onze vier dorpen opgebracht. Dit geld moet daarom verstandig en doelgericht worden besteed. We willen dat duidelijk is waar ons belastinggeld aan wordt uitgegeven.

We vragen zo weinig mogelijk geld van de inwoners van onze vier dorpen. We zijn daarom als het kan tegen verhoging van de gemeentelijke lasten voor inwoners en ondernemingen. 

In 2021 waren er in Nederland maar vijf gemeenten goedkoper dan onze gemeente. Dat is geen doel op zich, maar biedt wel voordelen voor onze inwoners. Zo zijn ten opzichte van 2016 de gemiddelde woonlasten voor meerpersoonshuishoudens tot 2021 maar 8 euro gestegen. En zo betaal je in Gilze en Rijen ongeveer 100 euro minder voor afval dan in bijvoorbeeld Oosterhout.

De gemeentelijke financiƫn staan onder druk. De komende jaren wordt de gemeente fors gekort op het geld dat we via het Gemeentefonds krijgen. We willen de lasten zo laag mogelijk houden, maar ook belangrijke voorzieningen overeind houden. Indien nodig zullen we eerst kijken naar bezuinigingen voordat we kijken naar hogere lasten.

De woonlasten blijven zo laag mogelijk 

We willen zo laag mogelijke tarieven voor leges en vergunningen. Daarbij betaalt de aanvrager de kosten die de gemeente daadwerkelijk maakt. 

Toeristen betalen via de toeristenbelasting mee aan onze goede voorzieningen, zoals de mooie fiets- en wandelpaden.

We gaan goed om met het geld dat de gemeente van de inwoners krijgt. Daarom is een goede financiĆ«le huishouding erg belangrijk. 

We vinden dat de gemeente een strikte scheiding tussen inkomsten en uitgaven hoort te hebben. Structurele uitgaven dekken met structurele middelen: incidentele inkomstenmeevallers mogen niet worden gebruikt voor structurele extra uitgaven. 

  • We vinden dat de gemeente transparant moet zijn waar geld vandaan komt en waar geld naar toe gaan. Daarom wordt de begroting ook in een duidelijke taal en via een infographic gepresenteerd. 
  • Er is een openbaar subsidieregister waarin alle subsidies die de gemeente geeft, terug te vinden zijn.
  • We sparen voor slechte tijden. We zorgen dat we als gemeente een goed weerstandsvermogen hebben volgens de eisen van de provincie. Dat betekent dat als het onverhoopt tegen zit, we de belastingen laag kunnen houden.