Einde Russische roulette Raadhuisplein Rijen in zicht?

De VVD Gilze en Rijen vraagt al enkele jaren om een goede aanpak voor de onveilige verkeerssituatie op het Raadhuisplein in Rijen. Door de onveilige kruispunten lijkt het wel op een Russische roulette. Wij hebben in de algemene beschouwingen vorig jaar op aangedrongen om van dit plein een éénrichtingsweg te maken. In de commissie Ruimte van 19 mei heeft de VVD dit signaal krachtig herhaald.

Het VVD-voorstel kon tijdens de Algemene Beschouwingen absoluut niet op steun rekenen van wethouder Willem Starreveld van Verkeer. Hij was er zelfs niet overtuigd dat de aansluitingen van het Raadhuisplein met de Regentenstraat, Mariastraat en Nassaulaan gevaarlijke kruisingen zijn. Desondanks gaf de Raad destijd de wethouder de opdracht om een nader onderzoek over de inrichting van het plein uit te laten voeren. Doel is uiteraard om de veiligheid van deze belangrijke verkeerader te verbeteren.

De resultaten van dat onderzoek zijn op 19 mei besproken in de Commissie ruimte. Uit het rapport blijkt dat fietsers vaak in de “dode hoek”  bij automobilisten geraken bij  het verlaten van het plein. Ook blijkt dat door drukte en weinig ruimte  bij de kruispunten de  weggebruikers vaker risico’s nemen. Ten slotte concludeerde het onderzoeksbureau dat de snelheid van het autoverkeer richting Raadhuisplein vaak te hoog is en dat bochten vaak worden afgesneden.

Veilige keuze
In het rapport “Veilig over het Raadhuisplein” zijn 9 concepten uitgewerkt hoe het Raadhuisplein veiliger kan worden voor alle weggebruikers. En wat blijkt: het Raadhuisplein inrichten voor eenrichtingsverkeer is de meest  veilige en doeltreffende optie. De VVD Gilze en Rijen pleit dan ook voor het scenario waarin het autoverkeer linksom over het Raadhuisplein wordt geleid. Het gaat daarbij om een haalbare en betaalbare oplossing waarbij de veiligheid van fietsers sterk wordt vergroot. Deze voordelen zijn zo groot, dat de iets langere route voor auto’s wat ons betreft goed te verdedigen is. De VVD is blij dat het onderzoeksbureau de VVD suggestie van eenrichtingsverkeer nu ook als meest veilige optie beoordeeld. Het zou wethouder Willem Starreveld sieren, nu ook voor deze veilige optie te kiezen.

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben n.a.v. dit artikel of ook onveilige verkeerssituaties in uw buurt kennen, neemt u dan contact op met fractievoorzitter Hans Rutten (hansrutten59@ziggo.nl, 06-22956693) of gemeenteraadslid David Vermorken (mail@davidvermorken.nl, 06-14317402).