Blijft Gilze leefbaar?

"Geschrokken. Dat was de eerste reactie die ik had toen ik de nieuwe geluidscontouren van de vliegbasis zag", zo zegt VVD fractievoorzitter Hans Rutten. "Verstopt in een bijlage bij een raadsvoorstel over een bestemmingsplan voor de zorgappartementen bij Van de Valk, worden ineens de geluidscontouren over een behoorlijk deel van het dorp Gilze gelegd. Wat doet dat met de leefbaarheid van Gilze?"

Geluidscontouren geven aan hoeveel geluid de helikopters in een bepaald gebied veroorzaken. Het zijn berekeningen gemaakt achter een bureau, maar ze hebben wel grote gevolgen. Allereerst natuurlijk voor de leefbaarheid van Gilze. Ruimere contouren betekent meer geluidsoverlast voor iedereen die daar al woont. Maar mogelijk zijn er ook gevolgen voor de mogelijkheden om woningen binnen de nieuwe geluidszones te bouwen of te verbouwen.


Molenschot, Hulten en Rijen ook op slot?

Hans Rutten daarover: "We hebben nu pas een klein stukje van de nieuwe contouren gekregen. Maar daaruit blijkt duidelijk dat het risico levensgroot is dat Gilze nog meer geluidsoverlast binnen de bebouwde gaat krijgen. En als dit nu voor Gilze geldt, maken wij ons ook ook zorgen over Molenschot, Hulten en Rijen. Blijven deze dorpen nog leefbaar als er meer geluidsoverlast komt? En zet het college hiermee niet de woningbouw in onze vier dorpen volledig op slot? Op deze manier wordt het wellicht nog moeilijker voor jongeren om een eigen woning te krijgen in het dorp waar ze zijn opgegroeid en graag willen blijven wonen?"

De VVD Gilze en Rijen hecht veel waarde aan de vliegbasis. Hans Rutten:  “De vliegbasis zorgt voor veel werkgelegenheid in onze gemeente. Daar mogen we best trots op zijn. Maar er moet wel een evenwicht zijn tussen toegevoegde waarde en overlast. Met  deze nieuwe contouren lijkt dit evenwicht verstoord te worden.”

De VVD Gilze en Rijen heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het College van Burgemeester en Wethouders. Hans Rutten: "Het kan toch niet waar zijn dat deze coalitie van Kern75, Gemeentebelang en CDA de leefbaarheid in onze vier dorpen op het spel zet. Daarmee nemen ze ook het risico om de woningbouw in onze onder meer Hulten en Molenschot nog verder op slot te zetten. Door dit onderzoek te accepteren, heeft het college een gigantische mogelijkheid geopend dat dat exact is wat gaat gebeuren. De VVD Gilze en Rijen vindt dat niet normaal."

Zet cookies aan om de video te tonen.